Volvo Group пусна приложение за безопасност за електрически камиони

Volvo Group пусна приложение за безопасност за електрически камиони

На база дългогодишния си опит в иновациите за безопасност, Volvo Group е първият производител на камиони, който стартира приложение за безопасност с виртуална реалност (AR) за електрически камиони.

То е предназначено специално за подпомагане на лицата, реагиращи първи при спешни случаи. Приложението е разработено, за да доставя незабавна и ценна информация от електрическия камион до екипа на спешните служби, който пристига на място, за да ги насочва в реално време и да гарантира безопасни условия за спасяване.

Електрическите камиони ще променят света, не само по отношение на по-устойчивия транспорт, но и по начина, по който шофираме и взаимодействаме със самите камиони. Включената технология – по-специално високоволтовите системи, способни да захранват тежък електрически камион – също променят начина, по който се отнасяме към реакциите при извънредни ситуации, тъй като се изискват набор от нови параметри и процедури за безопасност.

„Амбицията на Volvo Group е да доставя 100% безопасни продукти. Гордеем се, че сме в челните редици в революцията на електрическите камиони, с високоефективните си решения, но също така осъзнаваме колко е важно да гарантираме безопасността на лицата, които първи реагират, когато са извикани при спешни случаи, ако възникне инцидент с електрическо превозно средство“, казва Ларс Стенквист, главен технологичен директор на Volvo Group. „Новото AR приложение е мощен инструмент, който може да подпомогне службите за спешна помощ за бързо и безопасно осигуряване на терена, като същевременно минимизира риска от нараняване на всички участници в ситуацията.“

Приложението Emergency Response Guide, което вече е достъпно за безплатно изтегляне в онлайн магазините на Android и Apple, предоставя информация за безопасност за всички марки тежки електрически камиони на Volvo Group, включително Volvo Trucks, Renault Trucks и Mack Trucks. За електрическите камиони Mack функциите за AR ще бъдат добавени през юни 2023 г.

Използвайки комбинация от свързаност, камера, сензори, 3D моделиране и наслагвания с добавена реалност, приложението за безопасност може да предостави на лицата, реагиращи първи, подробен изглед на автомобила. То предлага информация за местоположението на високоволтови кабели, батерии и други ключови компоненти, както и инструкции стъпка по стъпка как безопасно да изключите захранването на електрическото превозно средство в случай на авария.

Приложението за безопасност е разработено от екип от експерти в изследователските и развойните съоръжения на Volvo Group в Швеция, Франция и Съединените щати. Освен виртуална реалност и 3D модели, приложението съдържа и цялата документация за безопасност, свързана с електрическия камион, която ще бъде достъпна за потребителя на приложението, след като камионът бъде идентифициран.

„Приложението за безопасност е тествано в различни сценарии от реалния свят и е получило положителна обратна връзка от първите професионалисти, които са го изпробвали на терен“, казва Винсент Барнукс, AR Expert & Business Solution Engineer във Volvo Group.

Volvo Group се ангажира да насърчава безопасното и отговорно използване на електрически превозни средства, и разработването на това приложение е само един пример за продължаващите усилия на компанията в тази област. Volvo Group инвестира сериозно в развитието на технологията за електрически превозни средства и предлага широка гама от електрически решения за комерсиална употреба.

Новото приложение Emergency Response Guide е достъпно за изтегляне в Apple App Store и Google Play.

 

Източник: kamioni.bg